KURUCUMUZDAN

 

Bir kasım günü, Kayseri’de, çok sevdiği Gesi Bağları’nda dünyaya gelir. Dedesi döneminin saygın isimlerinden Hoca Sani Efendi, babası “son Efkereli” Hayrettin Yalçın, anneannesi tatillerde yanına kaçmaya can attığı Hatice Hanım, annesi ise gözü tok gönlü bol Münire Hanım’dır. Hayat boyu can yoldaşları olacak olan bir kız, bir erkek kardeşi olur.

İlk ve ortaokulu Kayseri’de bitirir. Kendi ilinden, öğretmen okulu sınavını kazanan iki öğrenciden biri olarak girdiği Konya Kız Öğretmen Okulu’nda üç yıl yatılı okur ve 1956 yılında çocukluk hayali olan mesleğini eline alır. İlk görev yeri kendi okuduğu ilkokul olan Kayseri Sümer İlkokulu’dur. Öğretmenliğe, kendi öğretmenlerinin arasında yeni bir öğrenci olarak başlamayı bir şans olarak görür.

1957 yılında Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Tokyay ile evlenir. Malatya, Muş, Niğde, Eskişehir ve Adana görev yaptıkları iller olur. İkinci oğlunun doğumu ardından, 1964’te mesleğinden bir süreliğine ayrılmak durumunda kalır. Aktif okul ortamından uzak kaldığı sürede dahi aşık olduğu öğretmenlikten kopamaz ve çevresindeki ilkokul öğrencilerinin öğrenmekte sıkıntı çektiği konulara yardımcı olmaya başlar. 1969 yılında ilkokul öğretmeni olarak çalışmaya geri döner. 1982’de emekli olduktan sonra ise kolej sınavlarına hazırlık kitaplarına soru yazmaya ve ücret karşılığı özel ders vermeye başlar. Öğrenci sayısının fazlalaşmasıyla birlikte vergi vermek için maliyeye başvurur. Fakat şaşkınlıkla karşılanır çünkü kanuna göre böyle bir yükümlülüğü yoktur. Duruma Adana’da çözüm bulunamaz ve kazanç sağladığı için vergi vermeyi talep etmesi gerekçesiyle Ankara’ya yönlendirilir. Orada çıkan kararla Süheyla Tokyay Özel Ders Bürosu’nun düzenlemesi, ebeler ve diş hekimi kalfaları sınıfında değerlendirilir ve Süheyla Tokyay, Türkiye’de özel ders vererek vergi mükellefi olan ilk kişi olur.

Gazete sayfaları onun yetiştirdiği öğrencilerin il ve ülke genelindeki derecelerini “Süheyla Tokyay 12’den vurdu!” manşetleriyle verirken; takvim yaprakları 1985’i gösterip, kararnameler dershane adı altında çalışmayı yasal kıldığında öğrencilerini Süheyla Tokyay Dershanesi’nde kucaklamaya başlar.

1999 yılında altı ortağıyla birlikte Özel Bilimkent Okulları’nı kurar. Şehirde okulculuk anlayışını temelden değiştiren bu kurumda uygulamaya koyduğu “ilkokulda çantasız ve ödevsiz eğitim; sınıfta yardımcı öğretmen” gibi kavramlar ilerleyen yıllarda MEB ve tüm okullarca takip edilir. Ne var ki zamanla ortaklarıyla eğitim öğretim konusunda yaşadıkları anlaşmazlıklar sebebiyle 2008 yılında tekrar sadece dershanesine yönelir.

Tam 30 sene boyunca her yıl daha büyük bir heyecanla dolan Süheyla Tokyay Dershanesi, 2015 yılında daha geniş bir kadro ve köklü altyapısıyla kapılarını Özel Süheyla Tokyay Ortaokulu olarak açtığında bir hayal daha gerçekleşir. Öğrencileri artık sadece kalplerinde ve zihinlerinde değil diplomalarında da onun adını taşıyacaklardır.

Süheyla Tokyay; Cumhuriyetimizin aydın yüzlerinden biri, Türk Milli Eğitim Tarihi’nde önemli bir isim,  Adana'da bir marka, ülkenin dört bir yanında bir eğitim ışığı olmuştur. Yıllardır beraber çalıştığı oğlu, ikisi kendi yetiştirdiği öğretmenler olan dört torunu ve hayatına dokunduğu on binlerce öğrenci başarılara imza attıkça onun yaktığı bu meşale asla sönmeyecek, bu isim daha nice yeni nesle yol gösterici olacaktır.

Süheyla Tokyay'ın hayatını ele alan Zafer Özgentürk imzalı belgeseli izlemek için:
https://www.youtube.com/watch?v=XJWhRyiZjF0&t=325s

Süheyla Tokyay'ın TV8 röportajını izlemek için:
https://www.youtube.com/watch?v=c2zLNhim8EI

Süheyla Tokyay'ın yıllardır yaptığı konuşmalardan öğrencilerimizin derlediği videoda, "öğretmenlik" anlayışını kendi sesinden dinlemek için:
https://www.youtube.com/watch?v=rIjKjk8CbMY


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis